Nieuws & Acties

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/d/5/6/hoppezak.nl/httpd.www/templates/hoppezak_2013_v3/functions.php on line 196

Etiquette

Wat draagt u, waar en wanneer? Dit is altijd weer een struikelblok voor velen die zijn uitgenodigd voor een gelegenheid waarvoor een kledingvoorschrift geldt.
Wij helpen u graag op weg om ervoor te zorgen dat u geen flater slaat op een feestavond.
 
Staat er op uw uitnodiging:
 
Black-Tie ofwel Cravate Noire
Dan draagt u een smoking. Dit kostuum bestaat uit een zwart colbert met zijden revers (meestal in de vorm van een sjaalkraag) en een zwarte pantalon met zijden galon (bies) op de zijnaden. Hierbij hoort een smokingoverhemd met opstaande boord (de zogenaamde vadermoordenaar). U draagt dit in combinatie met zwarte strik en cumberband of fantasie vest met bijpassende strik en pochet. Zwarte lakschoenen en zwarte sokken completeren het geheel.
De smoking wordt altijd ‘s avonds gedragen bij bal, avondreceptie of officieel diner.
 
of wordt er gevraagd om:
 
White-Tie ofwel Cravate Blanche
U wordt dan geacht in Rokkostuum te verschijnen. Dit kostuum heeft van voren uitgesneden lange panden, zijden revers en een zwarte pantalon met zijden galon op de zijnaden.
Het wordt gedragen met een wit gesteven Piqué vest, idem rokhemd met opstaande boord en uiteraard de witte strik. Geen pochet, geen gaatjes schoenen, maar bij voorkeur gladde zwarte schoenen, eventueel lakschoenen. Wilt u het helemaal goed doen dan géén polshorloge, maar een vestzakhorloge.
Het rokkostuum is het formele avondkostuum, het wordt gedragen bij zeer officiële gelegenheden, zoals galafeesten, banket of bruiloften.
Alleen bij promotie aan de universiteit wordt het overdag gedragen, door de promovendus en de paranimfen. (bij de universiteit van Leiden en de VU-Amsterdam moet de kleur van het vest beslist zwart zijn.)
 
Bent u de bruidegom, getuige van een huwelijk of directe familie van bruid of bruidegom, dan draagt u :
 
Jacquet ofwel morningdress
De jas van dit kostuum heeft lange panden en wordt altijd gedragen in combinatie met een gestreepte pantalon en een grijs of zwart vest. De schoenen moeten uiteraard ook zwart zijn, in een glad model met veters. Het wordt alleen overdag gedragen, tot aan het diner. Bij een bruiloft is voor de bruidegom en de directe familieleden de kleur van het vest, das en hoed altijd grijs. Voor belangstellende is het vest zwart. Draagt de bruid een ivoorkleurige bruidsjapon, dan is het aan te bevelen dat de bruidegom een overhemd draagt in dezelfde kleur.
Het model van het overhemd is met een liggende boord als er een stropdas bij wordt gedragen. Indien er wordt gekozen voor een plastron, dan moet er een overhemd met opstaande boord gedragen worden.
Bij officiële plechtigheden aan de TU zoals het uitreiken van de bul of bij commissieleden van een promotie wordt ook het jacquet gedragen, maar altijd met een zwart vest.